top of page

Verliefd op de Franse Taal

Ik wil niks liever dan jouw docent Frans zijn. Voor zolang ik me kan herinneren hou ik al van de Franse taal. Als kind was ik er al door geïntrigeerd, als student heb ik het gestudeerd, en als docent heb ik het lesgegeven. Kort samengevat bestaat mijn leven uit Frans leren en Frans doceren.


Het is begrijpelijk dat je niet zomaar op mijn aanbod ingaat. Ik zal eerst iets meer over mijzelf vertellen. Mijn naam ik Keywan. Ik heb een bachelor Franse taal van de Islamic Azad University of Science and Research, en een master Franse taal van de Central University of Tehran. Van 2008 tot 2016 gaf ik les aan de Foreign Language Institute in de Iraanse hoofdstad. Wanneer Franssprekende politieke delegaties de Iraanse overheid bezochten was ik vaak een officiële vertaler. Ik werd uitgenodigd voor de jaarlijkse VIP diners in de Franse ambassade en werkte met journalisten van kranten als La Liberté samen. Regelmatig reisde ik naar Frankrijk, voor werk en voor plezier. Ik had een goed leven en was gelukkig.


Sinds 2016 woon ik in Nederlandse AZC’s, eerst in Ter Apel, daarna Gilze en Zeewolde. Nadat mijn eerste procedure werd afgewezen begon ik opnieuw in Ter Apel, daarna Sint Annaparochie en vervolgens het Amsterdamse AZC. Hier woon ik nu 2 jaar. Extreem dankbaar ben ik voor de gastvrijheid van de Nederlandse overheid en de vriendelijkheid van de Nederlandse bevolking. Maar ik zou mezelf verraden als ik zeg dat ik gelukkig ben. Ik heb geleden en ik ben aan het lijden. Ik weet niks over wat morgen brengt. Misschien wordt ik naar huis gestuurd, misschien moet ik nog honderden dagen wachten.


‘Waarom ga je dan niet terug?’ kan je je afvragen. Dat zit zo. Ik ben als moslim geboren maar heb me nooit zo gevoeld. Tijdens mijn werk als vertaler kwam ik veel in contact met liberale organisaties. Met Thierry Jacolet, een journalist van La Liberté, werkte ik bijvoorbeeld samen aan een artikel over Iraanse meisjes die het regime tarten door zonder hoofddoek over straat te gaan. Tegelijkertijd kreeg ik meer christelijke vrienden en begon ik me te verdiepen in het Christelijke geloof. Opeens ging er een schakel om en wist ik dat ik me nooit moslim heb gevoeld, omdat ik Christen ben.


Je moet weten dat in Iran het afzweren van de Islam een doodzonde is, waarvoor je geëxecuteerd kan worden. Ik begon in angst te leven, bang dat mensen mijn bekering zouden doorhebben. De overheid hield me in de gaten, zo werd ik een keer gebeld terwijl ik met Thierry Jacolet in de auto zat. Een stem vertelde ons dat we beter konden omdraaien omdat er anders weinig goeds zou komen van onze reis. Buiten de Franse ambassade werd ik aangesproken door agenten van het Ministerie van Informatie. Ik werd verzocht mee te werken, ze wilden meer weten van de activiteiten van de Fransen in Iran. Nee is geen antwoord wat de Iraanse overheid accepteert. Ik moest vluchten.


Nu geef ik elke week een les in de Franse taal in het Huis van de Wijk in Amsterdam Nieuw-West, vlakbij het AZC. Dit is gelukt met hulp van stichting Eigenwijks, en Refugee Company. De les is gratis, vaak komen er vooral ouderen uit de buurt. Ik help hen met de basis. Zinnen waarmee ze zich verstaanbaar kunnen maken als ze in Frankrijk of België op vakantie gaan. De klas is heel divers; Nederlanders zitten samen met Turkse, Marokkaanse en Indonesische buurtbewoners in mijn klaslokaal. Sinds corona gaat dit helaas niet meer door. Al was het maar 2 uur per week en verdiende ik er niks aan, dit betekende heel veel voor mij. Ik kon eindelijk weer les geven en ik leerde er nog Nederlands door ook. Ik woon 4 jaar in Nederland maar mag helaas nog geen professionele Nederlandse les krijgen. Dat is beleid van de Nederlandse overheid en daar heb ik respect voor, maar ik vind het wel heel jammer. Zelf denk ik dat het ook anders zou kunnen.


Klagen brengt je nergens. Daarom heb ik voor jou, de lezer, het volgende voorstel:


Laat me jou Frans leren. Zie dit artikel als mijn CV. Je bent welkom op het AZC in Amsterdam aan de Willinklaan nummer 3. Onderaan dit artikel staat mijn e-mailadres, je kan in het Engels een mail sturen, dan maken we een afspraak.

Ik zou er 1 ding voor terug willen vragen: Nederlandse les. Ik wil aan welke groep dan ook een professionele les Frans geven, in ruil voor een professionele les Nederlands voor mij en een groep medebewoners. Mijn hart staat open en mijn dagen zijn leeg.


À bientôt.-------------

Keywan Shaghaghi (33) komt uit Iran en is sinds 2016 in Nederland. Voor corona gaf hij wekelijks een gratis les Frans in het Huis aan de Wijk in de buurt van het Amsterdamse AZC. Hij schreef dit artikel in het Engels.


Wil je in contact komen met Keywan, stuur dan een mail (in het Engels) naar: keyvanshaghaghi@yahoo.fr


Reageren op dit artikel kan in de comments hieronder. Wil je in contact komen met de redactie, stuur dan een mail naar redactie@denieuwste.com. Benieuwd naar een kijkje achter de schermen? Volg @denieuwste op Instagram.


De Nieuwste Amsterdammer komt begin januari (eenmalig) uit als een gratis krant, zorg dat jij hem ook in je brievenbus krijgt: ga naar onze mainpage en scroll omlaag.

264 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page