top of page
  • Fernand

Heavy Metal is Nederlands Erfgoed. Ja, Echt

Voor zo lang als ik me kan herinneren luister ik al naar heavy metal. Eerst in de hitte van de vulkaan in Nicaragua waar ik onder opgroeide, nu in het koude Nederland. Nederlandse heavy metal is een belangrijke pilaar in het genre, de hele wereld luistert ernaar. Gek genoeg hebben veel Nederlanders dit zelf niet door. Tijd voor een introductie.


Wilde dromen, razend door het donker.

Zwart leren jassen met zwart leren schoenen.

Opgevoerde motoren, grommende uitlaten.

Het gevoel deel te zijn van iets groters.

Vrijheid, angst, menselijkheid.

Iets wat niet te beschrijven is, niet te definiëren.

Iets zo apart en abnormaal dat we er eigenlijk geen woorden voor hebben.

Dat is heavy metal.


Nederland, de jaren ‘50. Den Haag, later ook bekend als Beatstad, is een goede plek om te beginnen met het vertellen over een aantal pioniers in Nederlandse rockscene die, later zou doorgroeien naar de Nederlandse heavy metal scene. Indo-Rock bands - gevormd door jonge Indische jongens die na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland vluchten, zoals The Tielman Brothers en de Blue Diamonds - bespeelden hun gitaren op manieren die de jeugd nog nooit had gehoord. Dit zou allemaal snel gaan veranderen in Nederland, door de opkomst van rock&roll.


Tegen het einde de jaren ‘60 werd rock harder en harder. Het zou goed kunnen dat bands elkaar aan het uitdagen waren wie het hardst kon rocken. Het begin van heavy metal is moeilijk aan te geven, en niet te herleiden naar een enkel moment of enkele band. Sommigen zeggen dat de band Black Sabbath (begonnen in 1968) de naam ‘metal’ heeft bedacht, maar dat betekent niet dat zij ook de eerste metal band waren. In de jaren ‘70 in Nederland waren bands als Golden Earring ook hardere rock gaan spelen, maar dat kan je nog geen metal noemen. In de jaren 80 had je bands als Van Halen en Vanderberg die de Nederlandse metal op de kaart zetten. Voor mijzelf begint het allemaal echt in de jaren ‘90 wanneer symphonic metal opkomt. In dit genre waren Nederlandse bands wereldwijde pioniers. Bands als Within Temptation, en The Gathering werden populair, en later in de jaren 2000 ook bands als Delain, After Forever en Epica.


Ik denk dat heavy metal een manier is om terug te kruipen in onze vroegere huid als jager-verzamelaars. Om de adrenaline en kracht te voelen die onze voorouderen gevoeld moeten hebben als ze jaagden op dieren, of vochten voor hun leven. Daarom moet je het eigenlijk ook live luisteren in een moshpit waar lichamen tegen elkaar schuren. Kortom, metal laat je levend voelen.


De jaren ‘10 van deze eeuw heb ik nog niet genoemd, dus daar gaan we naar luisteren. Dit zijn 5 nummers van Nederlandse (symphonic) metalbands die ik kan aanraden (de titels linken naar de nummers):


1. Delain - We Are The Others - van het album We Are The Others (2012)

De piano zet de toon. Daarna komt de zang van zangeres Charlotte Wessels. Het wordt nooit zo hard als echte metal, maar daarom is het een goed begin.


2. Within Temptation - Iron - van het album The Unforgiven (2011)

Een heel goed voorbeeld van symphonic metal. Net als veel andere Nederlandse metal bands is er een vrouwelijke leadzangeres. In dit geval Sharon van Adel. Dat lijkt vanzelfsprekend maar is iets waar Nederlandse metal bands zich in het begin mee onderscheiden. Nu is dit wereldwijd heel normaal.


3. Shylmagoghnar - I Am the Abyss - van het album Emergence (2014)

Deze muziek laat je voelen alsof je in een ruigere versie van de film Interstellar zit. Dit is hun meest bekende nummer, wat bijzonder is omdat het een instrumentale versie is. Een progressive metal nummer. De rest van het album valt ook binnen de genres black metal en death metal.


4. Epica - Abyss of Time - van het album Omega (2020)

Een keihard nummer. Gloednieuw want in oktober van dit jaar uitgebracht. De tonen van het orkest en de stem van zangeres Simmons passen prachtig bij elkaar. De band bestaat al heel lang, maar de stem van Simmons lijkt elk album beter te worden.


5. Ayreon - Age of Shadows - van het album 01011001 (2008)

Eigenlijk niet uit de jaren ‘10, maar ik wilde dit nummer toch toevoegen. Ayreon is een old school Nederlandse metalband. Bij dit nummer is het interessant om naar de tekst te luisteren. Ze kondigen een moment in de toekomst aan, een gebeurtenis die de wereld zal veranderen in een donkere plek. Dit is een veelvoorkomend thema in metal; het aankondigen van een ‘new age’. Metal kan natuurlijk niet over cheddar cheese en cheetos gaan, het moet wel een beetje grimmig blijven.


Als je nog niet genoeg hebt gehad, er zijn nog véél meer goede Nederlandse metal bands, zoals: The Gathering, Asphyx, God Dethroned, After Forever, Heidevolk, Carach Angren, Slechtvalk en Legion of the Damned.


-------------

Door Fernand


Reageren op dit artikel kan in de comments hieronder. Wil je direct in contact komen met de auteur, stuur dan een mail naar redactie@denieuwste.com. Benieuwd naar een kijkje achter de schermen? Volg @denieuwste op Instagram.


De Nieuwste Amsterdammer komt begin januari (eenmalig) uit als een gratis krant, zorg dat jij hem ook in je brievenbus krijgt: ga naar onze mainpage en scroll omlaag.

693 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page