Egypte en Nederland Ontmoeten Elkaar op Jouw Bord
Ik geloof heilig dat iedereen kan koken, ongeacht zijn vaardigheden, dus een gebrek aan ervaring is nooit een reden om niet de keuken in te duiken! De komende paar minuten ga ik je introduceren aan de heerlijke smaken van de Egypte. Ook voor de meest conservatieve eter. Ik heb de Egyptische keuken namelijk verpakt in traditionele Nederlandse gerechten.

Helaas heb ik mijn geboorteplaats Cairo in Egypte moeten verlaten, maar ik kreeg daar Amsterdam voor in de plaats. Hoewel ik nog in het AZC woon heb ik vele vrienden gemaakt, onder andere uit Turkije, Syrië, Palestina, Marokko, Suriname en Aruba. Uit deze vriendschappen vloeiden vele mooie ervaringen met eten uit verschillende keukens. Eten is een universele taal, en een onderdeel van iedereens culturele erfgoed en nationale identiteit. Eten verbindt mensen en plekken, brengt vrienden en families samen en komt met talloze eetwijzen en unieke gewoontes.
Onbekend eten proberen is niet voor iedereen makkelijk. Dus ik maak het je zo simpel mogelijk, door de Egyptische keuken te vermengen met de traditionele Nederlandse keuken in 3 makkelijk te koken recepten. Ik ben een praatgraag persoon, dus als je een van de recepten hebt gekookt hoor ik heel graag wat je ervan vond.
Recept 1: Broodje Egyptische haring (Broodje Renga)
Haring eten is niet alleen een Nederlandse traditie, maar ook een Egyptische traditie. Wij noemen het ‘renga’. Renga wordt vooral gegeten als lunch tijdens Sham el Nessim, een eeuwenoude feestdag die gevierd wordt op de dag na pasen. We eten het vaak met een of twee druppels limoen, tahinsaus en natuurlijk met het altijd aanwezige warme pita brood. Toen ik opgroeide at ik het ook wel eens met Franse frietjes en salade.
Ingrediënten voor 2 personen: - 250 gram gerookte haringfilet - 1 paprika - 2 kleine tomaten - 2 kleine rode uitjes - het sap van 4 limoenen - een potje tahinsaus (of lees verderop hoe je het zelf maakt!) - 2 pitabroodjes, of 2 witte bolletjes
Instructies:
Zorg ervoor dat er geen botten meer in de gerookte haring zitten, en verwijder het vel. Snij de haring, de paprika en de twee rode uitjes in kleine blokjes en stop het in een kom. Voeg het sap van de 4 limoenen toe samen met de tahinsaus. Wil je zelf tahinsaus maken? Voeg dan ¼ kopje tahini met een beetje warm water in een kom en klop het op tot het dik wordt. Voeg ¾ kopje griekse yoghurt en kruid het met zout, komijn, 2 theelepels azijn en wat chili poeder. Warm ten slotte het pitabrood op, of snij een inkeping in de witte bolletjes, en stop alles in de broodjes. Maak het eventueel af met een paar schijfjes augurk.
Bel hana = eet smakelijk!
Recept 2: Kip met appelmoes - Egyptische stijl (gebaseerd op molokhia)
Wij Egyptenaren zijn absoluut verliefd op dit gerecht, het is een echte favoriet. Dit recept is gebaseerd op de Egyptische molokhia die mijn oma altijd kookte, samen met al haar geheime tips en trucs. In het kort bestaat het gerecht uit drie onderdelen: een dikke groene soep gemaakt van molokhia (gepureerde corchorus bladeren) gekookt in kippenbouillon, de kippenpoten en de appelmoes. De kip kan je om en om in de appelmoes, of de molokhia dippen.
Ingrediënten voor 4 personen - 400 gram bevroren corchorus/molokhia bladeren (te vinden in Egyptische, Turkse of Arabische supermarkten) - 2 eetlepels gedroogde koriander
- 3 grote tenen knoflook - 1 blokje kippenbouillon - 1 pot Hollandse appelmoes
- 1 hele kip - een groot pitabrood - 25 gram boter
Instructies: Stop de kip met de kruiden (knoflook, peper, zout in een grote pan met water. kook de kip in ongeveer 30 minuten gaar. Haal de kip uit de pan. Nu heb je échte kippenbouillon. Laat 500 ml in de pan zitten, hou de rest apart. Plaats de bevroren corchorus bladeren in de pan en zet op een laag pitje. Roer zo nu en dan door de pan, totdat de bladeren oplossen in de bouillon en het mengsel begint in te dikken.
Hierna braad je in een kleine pan op middelhoog vuur de boter en de knoflook voor ongeveer 1 minuut, voeg daarna de gedroogde koriander toe en roer voor nog 30
seconden tot je de koriander ruikt en hij bruin begint te kleuren. Voeg dan de ingedikte corchorus bladeren toe aan deze pan, en roer alles door elkaar. Als het mengsel nog waterig is, blijf het inkoken. Als het te dik is kan je wat extra bouillon toevoegen. Nu heb je molokhia. Server de molokhia met het warme pitabrood en de Hollandse appelmoes.
Bel hana = eet smakelijk!
Recept 3: Egyptische hutspot (gebaseerd op sogo)
Dit recept is gebaseerd op sogo, een traditioneel Egyptisch ‘streetfood’ gerecht. Vaak wordt sogo geserveerd met een braadworst, die eigenlijk niet heel veel verschilt van een Nederlandse braadworst. Voeg er gestampte aardappelen aan toe en je hebt een heerlijke Egyptische hutspot, die niet lang duurt om te bereiden en zich onderscheidt door zijn rijke heerlijke smaak.
Ingrediënten voor 2 personen - 400 gram runderworst / braadworst - 2 paprika’s in verschillende kleuren - 1 chilipeper - 1 klein potje gepelde tomaten - 1 grote ui - 3 tenen knoflook - 1 ½ theelepel komijn - 2 theelepels chilipoeder - 500 gram Hollandse aardappels - 100 ml melk - 50 gram boter
Instructies:
Laten we beginnen met de aardappels. Schil ze, snijd ze in grote blokken, en kook ze in 20 minuten gaar. Giet af, voeg de melk en de helft van de boter toe en stamp fijn. Zet de puree apart. Leg de worsten op middelhoog vuur met de rest van de boter in een bakpan. Bak ze totdat ze gaar en bruin zijn, en leg ze apart. Snipper de ui en snijd de paprika in dunne stroken. Bak ze 5 minuten in de pan waar je de worsten net uit hebt gehaald en kruid ze daarna met de komijn en het chilipoeder. Voeg daarna de gepelde tomaten toe en laat het een paar minuten inkoken. Leg de worsten terug in de pan en hussel alles door elkaar. Serveer door eerst een schep aardappelpuree op en bord te leggen, en daarna de sogo eroverheen te scheppen. Wil je het echt spannend maken, knijp er dan nog een klein beetje limoensap overheen.
Bel hana = eet smakelijk!
Bonus vegan recept: Koshari (het nationale gerecht van Egypte)
Als er wordt gepraat over Koshari (ook Kushari genoemd) kan ik mijn watertanden niet controleren. Ik denk meteen terug aan de momenten die ik nu moet missen, waar ik dit gerecht eet met mijn vrienden en familie in Cairo. De Egyptische keuken heeft veel lekkere gerechten, maar dit is het gerecht. Omdat er zo veel vegan mensen in Nederland wonen denk ik dat dit gerecht een grote kans heeft om hun harten te veroveren. Een gerecht waar je veel pannen voor nodig hebt, maar laat je daardoor niet ontmoedigen. Laten we beginnen!
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 ½ kopje Basmari rijst - twee porties Ditalini pasta (een soort mini-macaroni)
- 2 kopjes gedroogde bruine linzen
- 1 klein blikje kikkererwten
- 3 tenen knoflook
- 3 uien
- 300 ml tomatensaus
- 1 theelepel komijn
Instructie: Spoel de linzen kort af onder de kraan, en plaats ze daarna in een pan kokend water. Kook ze op laag vuur voor 20-25 minuten en giet ze dan af. Snij de ui in dunne stroken en bak het tot de uit zoet ruiken en er knapperig uit zien. Zet de helft van de gefrituurde ui apart, en voeg de linzen, komijn en tomatensaus toe. Laat dit voor 15 minuten op laag vuur doorkoken. Kook de basmatirijst in 10 minuten gaar, en kook de Ditalini pasta in ongeveer 8 minuten gaar. Meng alles wat je tot nu toe gemaakt hebt door elkaar.
Terwijl alles staat te koken kan je alvast beginnen aan de topping. Bak de tenen knoflook in een pan, voeg de andere helft van de tomatensaus toe met een scheutje azijn zout en peper. Zet het vuur laag en laat het ongeveer 10 minuten indikken.
Serveer door de linzen-basmati-ditalini mix in de vorm van een halve bol op het bord te plaatsen. Giet daar voorzichtig wat van de tomatensaus topping overheen, en garneer met de gefrituurde ui. Besteed wat tijd aan de opmaak van het bord, want zoals we in Egypte zeggen: “Het oog eet altijd eerst, daarna komt de mond.”
Bel hana = eet smakelijk!
-------------
Sherif Ibrahim (30) is sinds 2018 in Nederland omdat hij door familieomstandigheden uit Egypte weg moest. Hij woont nu nog in het Amsterdamse AZC, maar wilt in de toekomst een nieuw en veilig leven opbouwen, met heel veel eten uit heel veel verschillende culturen. Hij schreef dit artikel in het Engels.
Reageren op dit artikel kan in de comments hieronder. Wil je direct in contact komen met de auteur, stuur dan een mail naar redactie@denieuwste.com. Benieuwd naar een kijkje achter de schermen? Volg @denieuwste op Instagram.
De Nieuwste Amsterdammer komt begin januari (eenmalig) uit als een gratis krant, zorg dat jij hem ook in je brievenbus krijgt: ga naar onze mainpage en scroll omlaag.