Drie Leestips Om Je Thuis te Voelen in een Onbekende Omgeving
Het leven in een asielzoekerscentrum valt niet te vergelijken met het normale leven. Elke dag communiceren wij met mensen uit verschillende landen en culturen. Door verschillende mentaliteiten en levenswijzen ontstaan er soms misverstanden en barrières. Deze drie boeken helpen jou - of je in een AZC woont of niet - om op te bloeien in een onbekende omgeving.
Ongeveer twee jaar woon en leef ik nu in het Amsterdamse AZC. Mijn hobby is lezen, niet iets waarvan ik kan zeggen dat het populair is onder mijn leeftijdsgenoten (ik ben pas 24). Maar ook in de oudere generaties zijn er steeds minder echte literatuurkenners. Als er iets is dat 2020 ons geeft is het tijd. Tijd die we moeten gebruiken om onze kennis te vergroten en horizons te verbreden.
In dit artikel wil ik drie boeken aanraden waarvan ik met zekerheid kan zeggen dat ze mijn leven hebben veranderd. Ze hebben me geleerd echte vrienden te maken, over het leven te filosoferen, en om tactisch te denken. Deze boeken zullen het je mogelijk maken om de mensen om je heen beter te begrijpen, en om te bloeien in onbekende situaties.

Dale Carnegie - How to Win Friends and Influence People
Dit is een van de belangrijkste boeken in mijn leven. Het beschrijft de fundamenten van communicatie en veranderde mijn ideeën over gezonde sociale relaties volledig. Het leven is als handel drijven, je kan niet verwachten dat mensen jouw steunen, als jijzelf anderen niet steunt. In een AZC, waar mensen zich vaak eenzaam voelen en weinig vrienden hebben, is dit idee heel belangrijk. Dit boek bevat vele theorieën, met praktische tips. Hou je hieraan, en je relaties met de mensen om je heen zullen succesvoller zijn en je zult beter worden in het navigeren van sociale situaties. Niet voor niks heeft dit boek 10 jaar op de bestsellerlijst van de New York Times gestaan, een record. Dagelijkse reflectie is nodig voor vooruitgang, daarom wilde ik deze quote uit het boek uitlichten: "Ask yourself what mistakes you made, what successes you have achieved, what lessons you learned for the future".

Sun Tzu - The Art of War (Illustrated)
Een boek dat je in staat stelt om tactisch te denken. Hoewel het een boek is over oorlog, is het net zo relevant in een modern kantoor. Het is daarom ook dat veel business schools hun studenten aanraden om dit boek te lezen. Het helpt je dingen te overzien, te leiden. Daarnaast zijn vroegere oorlog stijlen en tactieken ook nu nog interessant. Iedereen om je heen heeft sterkere en zwakkere eigenschappen. Dat objectief kunnen zien door te denken met je hoofd in plaats van je hart, helpt om met mensen om te kunnen gaan. Omdat het boek is geschreven als een monoloog is het is alsof de schrijver direct tegen je spreekt. 2500 jaar geleden is het geschreven, maar nog steeds is het een essentieel boek voor de tactische denkers van onze huidige wereld. Een Russisch gezegde gaat ongeveer als volgt: “Hij die het eerst wakker is bepaald de regels”, daar sluit deze quote uit het boek bij aan: "War is a way of deception. When you can, pretend you cannot; when you cannot, pretend you can; when you are close, pretend that you are far away; when you are far, pretend that you are close. The one who is greedy is deceived by profit, The one who is not ready - should be attacked when they least expect it"

Friedrich Nietzsche - Thus Spoke Zarathustra
Niet een boek wat je leest voor vermaak, je moet de moeite nemen om in elke zin te duiken. Nietzsche beschrijft het levensverhaal van de filosoof Zarathustra die na jaren als kluizenaar geleefd te hebben uit een grot tevoorschijn komt om te vertellen dat God dood is. Een wreed, compromisloos en mystiek verhaal over ‘De Supermens’, dat gaat over iedereens plek in de maatschappij en de interactie tussen mensen en de natuur. Je zult nooit kunnen denken als Nietzsche, maar via dit boek kan je je wel wanen in zijn aanwezigheid. De lezer krijgt een kans om in de buurt te komen van grootsheid. Verandert levensovertuigingen, vertroebeld het brein en laat je wereldbeeld exploderen. Kijk uit, je kan je aan dit boek verbranden! Nietzsche zelf is uiteindelijk zijn verstand verloren, naar verluidt nadat hij in huilen uitbarstte toen hij een mishandeld paard op straat zag. Persoonlijk denk ik dat een groots denker als Nietzsche wel zijn verstand mag verliezen. Zoals ik zei, je kan jezelf branden...
"And beware of the good and the righteous! They love to crucify those who invent their own virtue for themselves - they hate the lonely."
------------
Alexander is een student uit Oekraïne. Hij schreef dit artikel in het Engels.
Reageren op dit artikel kan in de comments hieronder. Wil je direct in contact komen met de auteur, stuur dan een mail naar redactie@denieuwste.com. Benieuwd naar een kijkje achter de schermen? Volg @denieuwste op Instagram.
De Nieuwste Amsterdammer komt begin januari (eenmalig) uit als een gratis krant, zorg dat jij hem ook in je brievenbus krijgt: ga naar onze mainpage en scroll omlaag.