Coronakilo’s? Je Hebt Maar één Ding Nodig om er Vanaf te Komen

Als je in een AZC woont heb je geen weekenden - want wat is het verschil met doordeweeks? - en geen vakanties. Alle tijd om te trainen dus. Alleen is de sportschool in het AZC al sinds maart gesloten. Normaal vond je mij daar 6 dagen in de week, elke week van het jaar. Ik moest creatief zijn om te kunnen blijven sporten in mijn woon-unit, met weinig middelen. En als ik het kan, kan jij het ook.

Ik hou van sport. Echt, ik ben er dol op. Ik heb 16 jaar judo en karate beoefend. Sinds 13 jaar doe ik aan bodybuilding in de sportschool. Begin september kreeg ik corona. Ik was moe en kon niet veel meer dan in bed liggen en slapen. Het ergste was: ik kon niet meer sporten. 10 dagen lang niet. De laatste keer dat dat was gebeurd, was 15 jaar geleden.


Sport is belangrijk voor een mens. Het maakt niet alleen je spieren sterker, maar ook je brein. In Iran hebben we een gezegde “Een gezonde geest huist liever in een gezond lichaam.” Als je sport gaat je bloed pompen, werken je organen beter, en gaat je stress omlaag. Nou is dit voor iedereen goed, maar in een AZC al helemaal. Mensen hebben stress rondom hun persoonlijke situatie, hun familie, IND interviews, rechtbank afspraken, jarenlang wachten en al die tijd de angst om teruggestuurd te worden. Nu de sportschool in het AZC dicht is vanwege ventilatie - jammer want het was een hele goede sportschool - komen de kilo’s bij mensen hier erbij.